Blog > Komentarze do wpisu

Tort Kibica

mundial

Tort powstał całkiem nie dawno, bo zrobiłam go z okazji Dnia Ojca. Mundialowy klimat to chyba najepszy czas na opublikowanie tego przepisu. Sam tort w wykonaniu jest łatwy, ale wiele czasu i serca trzeba włożyć w jego ozdabianie. Przepis, na biszkopt pochodzi od Dorotki. Kwestię kremu, rozegrałam szybk± piłk± -  wyj±tkowo sprawdzi się tutaj gotowy krem w 5 minut. PóĽniej już tylko zabawa w zdobienie

Składniki na biszkopt (wg dorotus76):
3 jajka
3 łyżki m±ki pszennej
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
Krem do tortów o smaku ajerkoniakowym
1 szklanka zimnego mleka
1/2 szklanki wódki (jeżeli tort jest przeznaczony dla nieletniego kibica zast±pić wódkę mlekiem)
100 g masła

oraz
2 zielone agrestowe galaretki

a także produkty do zdobienia:
1 paczka białych pianek marshmalows
2 łyżki lukru plastycznego
4 opakowania zielonego lukru
1 dekroacja cukiernicza - piłka do nogi (kupiłam swoj± na allegro, kosztowała ok. 3 zł)
1 biały pisak lukrowy
odrobina kokosu

Sposób wykonania:
Zacz±ć należy od tego co najistotniejsze - czyli od bramek. Ponieważ potrzebuj± do¶ć dużo czasu, żeby stwardnieć. Z białego lukru plastycznego uformować dwa wałeczki i zrobić z nich bramki. Bramki powinny być na tyle długie, by potem głęboko osadzić je w torcie.

Z białek ubić pianę,  dodać cukier i żółtka. Dodać m±kę proszek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180oC przez około 35 - 45 minut (sprawdzać patyczkiem). Ja piekłam w foremce  o rozmiarach 28x24cm.  Po wystudzeniu biszkopt wyj±ć z formy i przekroić wzdłuż na 2 równe cze¶ci.

Formę w której pieczony był biszkopt wyłożyć foli± spożywcz±. Galaretkę rozpu¶cić, wlać do formy, mocno schłodzić.

Krem zmiksować z mlekiem i masłem, dodać wódkę. Przyrz±dzonym kremem, posmarować pierwszy biszkopt. Na krem wyłożyć schłodzony plaster zielonej galaretki. Przełożyć kolejn± warst± kremu. Przykryć drugim biszkoptem.

Brzegi tortu posmarować kremem. Pianki marshmallow przekrawać na pół, i oblepiać nimi brzegi tortu. Zielony lukier rozgrzać w k±pieli wodnej i zalewać nim wierzchni± warstwę ciasta. Na brzegach leciutko obsypać kokosem. Gdy lukier przestygnie, białym mazakiem narysować odpowiednie linie. Na końcu zamontować bramki i piłkę.

Smacznego!

mundial

 

czwartek, 08 lipca 2010, flusso
Komentarze
Go¶ć: aVes, 109.243.113.*
2010/07/08 21:50:47
Super jest :)
-
2011/09/19 16:14:19
równie piękny Twój torcik, jaka piłeczka ¶wietna
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów