Blog > Komentarze do wpisu

Homemade Malibu lub jak kto woli likier kokosowy

Zachciało mi się kiedy¶ domowego malibu. Oczywi¶cie zanim się za nie zabrałam, tradycyjnie przebrnęłam przez wszystkie możliwie dostępne przepisy. Większo¶ć z nich zaczyna się od moczenia wiórków kokosowych w wódce lub spirytusie. Pierwsza moja próba wła¶nie tak wygl±dała. Jednak odciskanie wiórków na sitku, wymagało nie lada siły. Poza tym, miałam dziwne wrażenie że więcej alkoholu zostało w wiórkach niż w płynie który powstał. Owszem, wyszło smacznie, a wiórki wyl±dowały w pralinkach (absolutnie nie dla dzieci !), ale ta wersja nie przypadła mi do gustu. Stworzyłam sobie swoj± wersję bardzo uproszczon±.

Likier kokosowy


Składniki:
200ml spirytusu
200ml mleka kokosowego
200ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Mleko miksować z mlekiem kokosowym. Cienk± strużk± dodać spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Przelać do butelki (z przepisu wychodzi co prawda 600 ml, lecz bior±c pod uwagę, że zawsze odrobina zostanie na widełkach i ¶ciankach, otrzymamy półlitrow± butelkę i konkretny kieliszek "do spróbowania"

Likier powinien postać kilka dni w lodówce aby się "przegryzł" ale z do¶wiadczenia zarówno swojego jak i osób które obdarowałam wiem, że jest z tym problem. Stanowi doskonały dodatek do lodów oraz deserów.

¦wietnie nadaje się również na prezent, szczególnie we własnoręcznie ozdobionej butelce.

Smacznego!

poniedziałek, 19 lipca 2010, flusso
Komentarze
2010/07/29 07:36:39
buteleczki przeurocze!!! aż normalnie zazdroszczę...:)
-
2010/07/29 15:44:03
Dziękuję, to moje drugie hobby :)
-
2012/09/07 10:00:28
jak zrobiła¶ t± butelkę ? :) wygl±da wspaniale :)
-
2012/09/09 20:32:47
@aga w kuchni: Dziękuję! Butelkę ozdobiłam technik± decoupageu . Bardzo fajny pomysł na prezent, polecam!

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów